מניות או לא להיות?

העולם החדש צופה לנו חוסר ודאות רבה מבחינה כלכלית.  הפנסיות מתכווצות, שוק התעסוקה לא יציב, משברים עלולים לצוץ מדי עשור. וכנראה… תרצו לפרגן לעצמכם רמת חיים גבוהה יותר ממה שאתם חיים עכשיו.

נוסף על כל זה, בשנים האחרונות מעמד הביניים הולך ומצטמצם: העשירים נעשים יותר עשירים, העניים נהיים יותר עניים. לכם רק נשאר לבחור באיזה צד אתם רוצים להיות. בסדרת מאמרים הקרובה אסקור מספר אפיקים להשקעה ואסביר מהם המאפיינים של כל אפיק, באיזה סכום ניתן להתחיל להשקיע, מהם הסיכונים והסיכויים, ומהם היתרונות והחסרונות של כל אחד מהאפיקים. חשוב לזכור כי מאמר זה מטרתו לתת סקירה כללית ולהניע אתכם לפעולה. כמו בכל מאמר, אדגיש כאן שכל השקעה צריכה להיעשות רק אחרי שבדקתם עם יועץ מקצועי האם היא מתאימה עבורכם, הבנתם את הסיכונים הכרוכים בה והכי חשוב – היא לא תגרום לכם לא לישון טוב בלילה. שום השקעה אינה שווה אם היא תכניס אתכם לחרדות.

דבר נוסף שצריך לזכור הוא שאין דבר כזה השקעה טובה או השקעה לא טובה. יש השקעה מתאימה. אל תחפשו השקעות טובות אלא חפשו השקעות שמתאימות לכם. לכל אחד יש הון פנוי שונה, צרכים שונים, גיל שונה, ורמות סיכון שונות שהוא מוכן ליטול על עצמו. לכן, כאשר אתם מחפשים איפה להשקיע , חפשו מה מתאים עבורכם.

שוק ההון – להשקיע בקלות, אך בזהירות

השקעה בשוק ההון היא ההשקעה הנפוצה והמוכרת שיש. הסיבה העיקרית לכך היא שהשקעה מסוג זה אינה דורשת הון עצמי רב.  אין צורך בשיעבוד נכסים או ערבים שיחתמו לכם על הלוואות. אפשר להתחיל להשקיע בכל סכום, גם אם מדובר במאות שקלים. האמת שאפשר גם בפחות מכך אבל לא משתלם בגלל עמלות שיהיו יקרות יותר מהתשואה שתשיגו.

גם אופן ההשקעה הוא פשוט: המסחר מתבצע דרך אתר האינטרנט של הבנק או של בית ההשקעות. 

בבורסה בת"א נסחרים ניירות ערך רבים ומסוגים שונים, העיקריים שבהם: מניות, אג"ח (אגרות חוב), מק"מ (מלווה קצר מועד) תעודות סל וקרנות נאמנות. רוב החברות שאתם מכירים הן חברות ציבוריות ונסחרות בבורסה. לצורך הפשטות, נסביר כאן על מניות כיוון שבהן מתרכז עיקר המסחר, אבל עקרונות המסחר דומים גם לשאר ניירות הערך כגון אג"ח או מק"מ הנסחרים בבורסה בת"א.

כאמור, היתרון המשמעותי בהשקעה בשוק ההון הוא זמינות ההשקעה והסכום הראשוני הנדרש להשקעה. שני יתרונות אלו מובילים אותנו ליתרון השלישי – נזילות. מה זה אומר נזילות? זה אומר שאם בעבר השקעתם את הכסף וקניתם מניות וכעת השתנו הנסיבות ואתם צריכים את הכסף או אפילו חלק ממנו – אפשר למכור את המניות בקלות וכך הכסף חוזר אליכם לחשבון העו"ש.

יתרון נוסף שאפשר להשיג דרך השקעה בשוק ההון, הוא הכנסה פסיבית. על ידי תכנון נכון אפשר להרכיב פורטפוליו (תיק השקעות) עם מניות שמחלקות דיבידנד למשקיעים. כמובן שההכנסה הפסיבית תלויה בגודל תיק ההשקעות שלכם, וצריך לבחור את המניות הנכונות, אבל עדיין, זה יתרון לצורת השקעה זו.

.

סיכונים בהשקעה בשוק ההון

עד כאן הכל נשמע טוב ויפה, אבל בהשקעה בשוק ההון יש סיכונים שצריך לקחת בחשבון. 

מחיר מנייה משקף את שוויה של החברה ואת הביצועים העיסקיים שלה. נכון, אפשר לנתח את הדו"חות הכספיים של החברה, לקרוא באתרים הכלכליים מה מצבה הפיננסי ולנסות להבין האם הכיוון חיובי או שלילי. 

אבל עם יד על הלב, כשקניית מניות היא פעולה כ"כ פשוטה – המשקיע הממוצע פועל מהבטן ולא מהראש. הוא אינו בקיא בפרטי פרטים בתחומי העיסוק של החברה ובד"כ לא יודע אנה מועדות פניה של החברה.

אני יכול "לנחש" שבנק כזה או אחר ירוויחו השנה, או חברה סלולרית גדולה תהיה בצרות בגלל התחרות, אבל רוב המשקיעים שקונים מניות מסויימות הם בגדר "מהמרים" על מניות ולא באמת בוחנים את החברות לעומק. 

וכאן אנחנו מגיעים לסיכון מספר אחד: מה שעולה – יכול גם לרדת. היום החברה מצליחה והמניה מטפסת, מחר תהיה תחרות מצד חברה מתחרה או טכונולוגיה שהחברה הימרה עליה ולא צלחה – ואז המניה בדרך למטה.  (הערת אגב: כשמדברים על השקעה בקרנות סל, החיסרון הנ"ל פחות משמעותי).

כשיורד גשם כולם נרטבים 

מלבד גורמים פנימיים שקשורים בחברה עצמה, בניהול שלה ובתהליכים המתרחשים בתוכה ישנם גם גורמים חיצוניים המשפיעים על מחיר מניה.

המסחר בבורסה מושפע גם  מהמצב הכללי במשק. למשל: כאשר פרצה מגיפת הקורונה, הבורסה נפלה בעשרות אחוזים יחד עם כל החברות במשק ולא רק חברות התעופה והתיירות. מניות של חברות רבות נשחקו . קחו לדוגמה את חודש ינואר 2020 – בתוך כל המפולת של הבורסה אנשים חששו לעתיד ומכרו מניות מכל הבא ליד. אפילו המנייה של חברת פייזר (כן, ההיא שפיתחה חיסון לקורונה…) צנחה כ 30% בחודש אחד. רישמו לפניכם סיכון מספר שתיים. 

סיבה שלישית לכך שהשקעה בשוק המניות לא מתאימה לכל אחד היא תנודתיות גבוהה של מחיר המניה. כשדיברנו על היתרונת בהשקעה במניות – הזכרנו את הפשטות בביצוע עסקה, הון עצמי נמוך ונזילות גבוהה. 

שילוב של גורמים אלו מביא אותנו לחיסרון של תנודתיות. נניח שהתפנה לכם סכום כסף שאינכם צריכים אותו בעתיד הקרוב, והחלטתם להשתמש בו לחופשה הבאה שלכם בקיץ או לשיפוץ הדירה.

אתם כמובן תלמידים טובים, בדקתם באילו מניות כדאי להשקיע והשקעתם את סכום הכסף האמור. אלא מה, בדיוק לפני שרציתם למכור את המניות כדי להעביר את הכסף לחשבון העו"ש – התחילו ירידות בבורסה. לא משבר גדול, אבל משהו ששחק לכם את כל הרווח שעשיתם, ואולי אפילו יותר. אם אתם צריכים את הכסף הזה כאן ועכשיו – אין לכם זמן לחכות לתיקון כלפי מעלה ותאלצו למכור את המניות – הרי שמימשתם בהפסד. כמובן שאם אתם לא מוגבלים בזמן, חכו עד שהשוק יתקן כלפי מעלה.

בשורה התחתונה – למי כדאי להשקיע בשוק ההון?

היתרונות בהשקעה בשוק ההון הם ברורים: אפשר להתחיל להשקיע גם בסכום נמוך, לא חייבים הון התחלתי גבוה. קל ונוח לבצע את המסחר ע"י מתן פקודות באתר הבנק או בית ההשקעות. העמלות לא גבוהות (יחסית לעמלות נלוות לעסקת נדל"ן) וההשקעה נזילה. יתרון חשוב לא פחות הוא פיזור סיכונים שאפשר להשיג אם תשקיעו במספר מניות או קרנות עוקבות, תעודות סל קרנות נאמנות וכיו"ב.

אבל כמו כל השקעה, גם כאן יש חסרונות: השקעה בשוק ההון מאופיינת בתנודתיות גבוהה. יש מניות שעולות או יורדות אחוזים בודדים ביום או בשבוע, ויש מקרים של עליות או ירידות של עשרות אחוזים. השקעה כזו לא מתאימה לכל אחד. כמו כן, אם אתם רוצים "לסגור" את הכסף לתקופת מה, אף אחד לא מבטיח לכם שכאשר תרצו למכור את המניות השוק יהיה בשיאו ויכול להיות מצב שתצאו בהפסד.

חסרון נוסף הוא שלא ניתן לקחת הלוואה כנגד השקעה בשוק ההון ולכן אין מינוף.

לסיכום: 

👍 נדרש הון עצמי נמוך

👍 תהליך פשוט בקניה ובמכירה

👍 נזילות גבוהה

👎 נדרש ניתוח מעמיק

👎 תנודתיות גבוהה

👎 אין אפשרות למינוף

המשקיע הטיפוסי:

  • משקיע בתחילת הדרך שרוצה להשקיע סכום קטן ללא כאב ראש ובירוקרטיה
  • משקיע מנוסה שרוצה לפזר סיכונים
  • משקיע שמסוגל לא לבדוק את מצב המניה שלוש פעמים ביום וגם לא פעם בשבוע
  • משקיע שיש לו אסטרטגיה לטווח בינוני-ארוך. לקנות, להמתין בסבלנות, למכור

מקור: בנק ישראל, חטיבת המחקר

מהתיאוריה לפרקטיקה, פינת התכל'ס: 

תתחילו בקטן, צעד צעד. ישנם אתרים כלכליים (גלובס, דה מרקר ודומיהם, אתרי הבנקים ועוד) המאפשרים לכם לבנות תיק מניות וירטואלי. בנו לכם פורטפוליו ועקבו אחרי מספר מניות במשך תקופה. בהמשך תבדקו עם יועץ ההשקעות שלכם בבנק לגבי השקעה בתעודות סל וקרנות מחקות. אנשים רבים בודקים יום יום מה עשתה המניה שלהם. אין טעות גדולה מזו. אם אתם לא בנויים לרכבת הרים , מניות זה לא בשבילכם.

ולא, לא משקיעים סכום גדול לשבוע-שבועיים "כי השוק עולה". לא כסף לדירה או שיפוץ, לא סכום המיועד לרכישת רכב או כל סכום אחר. בשוק ההון אתם יודעים איך אתם נכנסים, אבל אתם לא יודעים איך אתם יוצאים, ולכן חייבים להגדיר אסטרטגיית השקעה ברורה.

אהבתם את הפוסט? שתפו >>

הירשמו לקבלת עדכונים ישירות למייל

גילוי נאות: כל המאמרים והנתונים באתר זה אינם מהווים ייעוץ מקצועי או המלצות לביצוע פעולות והשקעות פיננסיות אלא משקפים את דעתי האישית בלבד. העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו, עושה זאת על אחריותו הבלעדית.מומלץ לקבל ייעוץ מקצועי ופרטני המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם.